3D Printing

A few days ago a company emailed me, their name is Shapeways and they deal with 3D printing. They asked me to write a summary about this technique and its application area in the fashion industry. (Thank you very much for reaching out to me, means a lot!)
The additive manufacturing process consists of modelling and printing. First you have to create your shape on the computer and then the printer makes it real in several layers (the main material is plastic). It’s a bit hard to explain, but you can find a video here. Most people think it can be useful only for modelling, but that’s not true. Nowadays there are 3D printed shoes, houses, but I also read that chocolate can be used as an ingredient, too. And it’s known in the fashion world already! There are some designers who made whole collections with this technique. The 3D printed clothes look so creative and original, so I think they actually made waves.
Shapeways is a marketplace for designers to upload and sell their 3D products. There are many categories, such as jewellery, home decoration objects, phone cases or toys. I think it’s a nice idea that anyone can buy or upload designs, even if they don’t have experience in modelling. By the way the whole site is full of incredibly imaginative objects, like hungry paperclip holder bunnies, bows and plastic marshmallows, and each of them is 3D printed. Oh, I almost forgot the coolest thing of all: lately they’ve been working on a whole dress with this technique, and it looks amazing. Worth checking! xx

***

Nemrég felkeresett egy cég, Shapeways a nevük és 3D nyomtatással foglalkoznak. Meséltek egy kicsit erről a technikáról, és arra kértek, írjak egy bejegyzést a 3D nyomtatott divatról.
A nyomtatás abból áll, hogy a gép vékony rétegekből megalkotja az előre megtervezett alakot, ehhez műanyagot olvaszt. Elég nehéz elmagyarázni, de például ebben a videóban jól látszik. Maga az eljárás már néhány éve elterjedt, de sokan még mindig azt hiszik, hogy mindez csak a modellezéshez használható fel. Viszont ma már vannak ilyen technikával készült cipők, házak, de olyanról is olvastam, hogy csokit használtak fel a nyomtatáshoz és különböző szobrokat készítettek így.
A Shapeways egy olyan oldal, ahová bárki feltöltheti a saját modelljét. Lehet ez ékszer, berendezési tárgy, telefontok vagy játékautó, a modell felkerül a webshopra és bárki megrendelheti. Szerintem szuper ötlet, hogy például azok is kipróbálhatják, akiknek nincs tapasztalatuk a modellezésben. Egyébként az egész weboldal tele van jobbnál jobb ötletekkel, az éhes gémkapocstartó nyuszitól a csokornyakkendőn át egészen a műanyagpillecukorig. Ja, és még egy dolog: nemrég készítettek teljes ruhát is 3D nyomtatással, ami mellesleg eszméletlenül jól néz ki. Érdemes lecsekkolni! xx

undefined

You may also like

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.